Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka glazurowane

Składniki:

    • 1,5 kg żeberek wieprzowych

    Sos:

    • ½ szklanki sosu Hoisin
    • 1/3 szklanki keczupu
    • ¼ szklanki miodu
    • ¼ szklanki sosu sojowego
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 łyżeczki tartego imbiru
    • 3 rozdrobnione ząbki czosnku


    Sposób przyrządzenia:
    Żeberka podzielić na porcje. W dużym rondlu porcje mięsa zalać taką ilością wody aby były przykryte, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż mięso będzie miękkie. Odcedzić. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Na odpowiedniej blasze, wyłożonej folią  aluminiową ułożyć ugotowane żeberka, polać przygotowanym sosem i piec przez 30 minut obracając i polewając sosem. Tak przygotowane żeberka można na kilka minut położyć na dobrze nagrzanym grillu i podać jako danie przygotowane na łonie natury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *