Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka cielęce z kawałkami grzybów

Składniki:

  • 1,2 kg żeberek cielęcych
  • 30 g masła
  • 150 g smalcu
  • 50 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 150 g świeżych grzybów
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Żeberka podzielić na mniejsze porcje i obsmażyć je na rozgrzanym maśle, odłożyć.
Następnie grzyby pokroić w kostkę i również obsmażyć na maśle.
W trakcie oprószyć je solą oraz pieprzem.
Miękkie zdjąć z ognia i dodać do nich żółtka.
Całość dokładnie utrzeć na krem, którym posmarować żeberka.
Oprószyć je jeszcze mąką po czym obtoczyć w jajkach a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *