Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zawiesista zupa grzybowa z wołowiną

Składniki:

  • 25 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny
  • ½ szklanki suszonych borowików
  • 25 dkg pokrojonych w plastry pieczarek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 pokrojona w plastry marchewka
  • 1 pokrojona w cienkie plastry łodyga selera naciowego
  • 1 mały, pokrojony w plastry pasternak
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 szklanek bulionu mięsnego
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Suszone borowiki zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 30 minut. Gdy grzyby zmiękną odcedzić je zachowując wywar. Grzyby posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i cebulę, smażyć mieszając 10 minut. Dodać marchewkę, seler, pasternak i czosnek, smażyć kolejne 5 minut. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać mięso, dokładnie je obrumienić. Dodać 1 szklankę bulionu, chwilę gotować, przełożyć do rondla. Dodać pozostały bulion i wywar z grzybów, 2 szklanki wody, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż mięso zmięknie. Skorygować smak solą i pieprzem, dodać kaszę mannę i gotować jeszcze 15 minut. Przed podaniem posypać zieloną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *