Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior z soją

Składniki:

  • 1 kalafior
  • pół szklanki nasion soi
  • 50g żółtego sera
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • sól, cukier, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Moczone dzień wcześniej w solonej wodzie, napęczniałe nasiona soi gotujemy do miękkości (nie rozgotować).
    Kalafior oczyścić opłukać. Następnie włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować. Po ugotowaniu wyjąć podzielić na cząstki, ułożyć w naczyniu żaroodoprnym wysmarowanym wcześniej masłem, posypać ugotowaną soją, zalać wszystko  śmietaną wymieszaną z jajkiem  i pokrojonym koperkiem , na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiec.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez julias

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *