Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior z nutką rozmarynu

Składniki:

  • 2 średnie kalafiory
  • 5 pomidorów
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 czerwone papryki
  • 2 szklanki fasoli konserwowej /Jaś/
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 szklanka startego żółtego sera Gouda
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki orzeszków nerkowca
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

    Sposób przyrządzenia:
    Fasolę zmielić. Kalafiory umyć, oczyścić, osączyć i podzielić na różyczki. Paprykę i pomidory umyć, sparzyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić w paseczki, pomidory  w kosteczkę. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć różyczki kalafiora i paski papryki. Zmieloną fasolkę połączyć z łyżką oliwy z oliwek i dodać do naczynia. Z koncentratem pomidorowym wymieszać pokrojone pomidory, dolać ½ szklanki wody i dolać do naczynia. Posypać startym żółtym serem, dodać listki rozmarynu i posiekane orzeszki nerkowca, skropić łyżką oliwy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zapiec w piekarniku  w temperaturze 160 stopni, aż kalafior będzie miękki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *