Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Bartka

Pyszne i sprawdzone przepisy na potrawy z warzyw. Tym razem kalafior w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: kalafiora, mleka i żółtego sera. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g  startego sera żółtego 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do osolonej wody i ugotować na półtwardo. 
    Gotowe odcedzić i przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
    Następnie do mleka dodać starty na tarce żółty ser oraz odrobinę mąki. 
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Wylać serową masę na kalafiora.
    Tak przygotowanego wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *