Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany deser z winem

Składniki:

 

  • ½ szkl tartej bułki
  • 1 szkl. czerwonego deserowego wina
  • 2 zmiażdżone goździki
  • Szczypta cynamonu
  • 1/3 kostki masła
  • kieliszek ciemnego rumu
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • łyżeczka cukru pudru do białek
  • słodka śmietanka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • masło do formy

 

 

Sposób wykonania:
W rondelku roztopić masło po czym dodać do niego bułkę tartą.
Gotować aż  bułka się zarumieni, wówczas zestawić z ognia i dodać korzenie oraz wino.
Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Na koniec dodać rum i dokładnie wymieszać.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo bułkową masę a na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem łyżki cukru.
Całość delikatnie połączyć i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem polać śmietaną i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *