Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ziemniaków i jajek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ¾ szkl. śmietany
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie po czym je obrać i pokroić w plastry. W między czasie jajka posiekać a naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
      Następnie połowę plastrów ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać je śmietaną i posypać jajkami po czym ułożyć resztę ziemniaków.
      Samą górę posypać startym serem.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut.
      Przed podaniem polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *