Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ze świeżej kapusty

Składniki:

  • 25 dkg boczku wędzonego
  • ½ kg świeżej kapusty
  • 30 dkg mielonego mięsa
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • szczyptę majeranku
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • masło i bułka tarta do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę drobno poszatkować, dwukrotnie przelać wrzątkiem i osolić. Boczek pokroić w paseczki i podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką, i wyłożyć połową boczku. Cebulę obrać posiekać . Mięso wymieszać z kapustą i cebulą doprawić do smaku solą i pieprzem, kminkiem i majerankiem. Do masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę wyłożyć równomiernie w naczyniu, przykryć pozostałym boczkiem i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 50 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *