Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ziemniaków, śledzi i grzybów

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki tłuszczu
  • ½ szkl. śmietany
  • pieprz
  • cebula

    Sposób wykonania:
    Sposób wykonania:
    Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
    W między czasie posiekać cebulę i podsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać namoczone w wodzie śledzie pokrojone w cienkie paseczki.
    Następnie grzyby ugotować w małej ilości i wody po czym je pokroić w cienkie paski i dodać do śledzi.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim na przemian plastry ziemniaków razem ze śledziową pastą.
    Na koniec zalać całość śmietaną wymieszaną z wywarem spod grzybów, doprawioną do smaku pieprzem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *