Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ziemniaków i gotowanego mięsa

Składniki:

  • 30 dkg ziemniaków
  • 20 dkg gotowanego mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, schłodzić. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Mięso również zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cebulę wymieszać z mielonym mięsem, pikantnie przyprawić, wymieszać. Ziemniaki również przyprawić. W nasmarowanym i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy ziemniaków, na niej rozłożyć mielone mięso, a na nim kolejną warstwę ziemniaków. Całość polać jajkiem zmiksowanym ze śmietaną. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *