Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ryżu i pieczarek

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu
  • pęczek posiekanej zielonej pietruszki
  • 5 jajek
  • 3 szklanki kefiru
  • sól, pieprz do smaku
  • 4ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki żółtego ostrego sera
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

    Sposób przyrządzenia:
    Pieczarki obrać, pokroić plasterki i obsmażyć na tłuszczu, do odparowania soku. Dodać sól, pieprz do smaku i czosnek pokrojony drobniutko, wsypać ugotowany na sypko ryż i połowę zielonej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. Zalać kefirem roztrzepanym z jajkami przyprawionymi solą i pieprzem. Na wierzch zapiekanki posypać żółty starty ser. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiec w temperaturze 220 stopni C na około 20 -25 minut. Zapiekankę posypać resztką zieleniny i podawać z ulubioną surówką lub sałatką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *