Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami w sherry

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • sól czosnkowa
  • ½ szkl masła
  • łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • ½ szkl sherry
  • 250 g pieczarek w zalewie
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Posypać je solą czosnkową i nasmarować masłem wymieszanym z sokiem z cytryny i papryką.
Przykryć je folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
W trakcie smarować pozostałym masłem z przyprawami.
Po tym czasie zalać kurczaka śmietaną wymieszaną z sherry, posiekanymi pieczarkami, doprawioną pieprzem.
Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *