Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z owoców morza

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 750 ml bulionu
  • 1 pęczek cebulki
  • 80 g masła
  • 90 g mąki
  • 250 ml wywaru
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • sól
  • pieprz
  • 250 g gotowanych krewetek
  • 3 łyki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g bułki tartej
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:
    Otwarte muszle maż wyrzucić a resztę zalać wodą i odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie małe odcedzić, zalać wywarem i gotować około 8 minut.
    Muszle, które się nie otworzyły wyrzucić.
    Z pozostałych wyjąc mięso , które wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Oprószyć mąką i wlać śmietanę.
    Całość wymieszać i gotować do zgestnienia.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem Worcester.
    Na koniec dodać krewetki, bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
    Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i wstawić o piekarnika z funkcją grilla na około 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *