Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z naleśników i pieczarek

Składniki:

  • 70 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • majonez
  • tarty żółty ser
     

    Naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • mąka pszenna

    Sposób przyrządzenia:
    Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać dodając taką ilość mąki aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i smażyć mieszając aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić. Na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia ułożyć naleśnik, rozłożyć na nim warstwę usmażonych pieczarek, na niej kolejny naleśnik itd. Majonez wymieszać z tartym serem, masą posmarować ułożony z naleśników i pieczarek „tort”. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną i pokroić na porcje o kształcie klina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *