Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z muszelek i pieczarek

Składniki:

  • 250 g makaronu muszelek
  • 400 g  pieczarek
  • 200 g gotowanej szynki
  • 300 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki bulionu
  • 8 łyżek błyskawicznego zagęszczacza
  • 40 g śmietany kremówki
  • 60 g startego twardego sera
  • sól
  • tłuszcz
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie pieczarki pokroić w plasterki, które wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, dusić ok. 2-3 min. po czym dodać pomidory pokrojone w ósemki oraz natkę pietruszki.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie mleko zagotować, wówczas wlać bulion i dodać zasmażkę.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 1 min po czym dodać śmietanę oraz pikantne przyprawy.
    Gotowy makaron odcedzić i połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Na makaronie ułożyć pieczarki, pomidory, szynkę oraz warzywa i przykryć całość resztą makaronu i posypać startym serem.
    Polać jeszcze sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 25 min.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *