Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z makaronem, sera i boczku

Składniki:

  • opakowanie makaronu kolanka
  • 30 dkg pomidorów
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 30 dkg startego żółtego sera Gouda
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sproszkowana papryka, sól, pieprz do smaku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wyjąć skwarki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Makaron wymieszać ze skwarkami , połową startego sera i pomidorami. Przyprawić solą, papryką, pieprzem do smaku. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i posypać tartą bułką, posypać pozostałym żółtym serem. Polać tłuszczem z boczku i zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 25 minut. Zapiekankę posypać zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z surówką ze świeżej papryki lub zielonej sałaty.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *