Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl startej marchewki
  • 1 szkl suchej kaszy perłowej
  • 3 szkl bulionu warzywnego
  • 2 szkl ziaren kukurydzy
  • ¼ szkl posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, czosnek oraz posiekaną marchewkę.
Trzymać na ogniu około 7 minut.
Po tym czasie dodać kaszę i wlać bulion.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pod przykryciem i zapiekać około godzinę.
Następnie dodać jeszcze kukurydzę, posiekaną natkę.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *