Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z grzybów i boczku

Składniki:

  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki masła
  • 25 dag pieczarek
  • 3 prawdziwki
  • 10 dag żółtego sera
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 jajek
  • ½ szkl. śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

    Sposób wykonania:

    Masło posiekać razem z mąką, wbić jajka i dodać szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
    W między czasie boczek pokroić w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki.
    Następnie zetrzeć na tarce ser i wymieszać go z jajkami oraz śmietaną.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Ponakłuwać go widelcem i ułożyć grzyby oraz boczek.
    Zalać całość śmietanowym sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *