Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z fasoli i grzybów

Składniki

  • szklanka białej fasoli
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 8 dag ostrego sera żółtego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

    Sposób wykonania;
    Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia ugorować do miękkości po czym odcedzić i przetrzeć przez sito.
    W między czasie ugotować również grzyby, odcedzić i posiekać.
    Natomiast cebulę pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
    Fasolę wymieszać z grzybami oraz cebulą.
    Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze starty ser oraz żółtko.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać do naczynia żaroodpornego i zapiec w rozgrzanym piekarniku.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *