Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dyni ze śmietaną

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 1 ¾ szkl. mleka
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 8 łyżek śmietany
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Dynię obrać, usunąć nasiona po czym ja pokroić w kostkę,
      Następnie dynię zalać mlekiem, dodać 3 łyżki masła i posolić, doprowadzić do zagotowania.
      W trakcie dodać wypłukaną we wrzącej wodzie kaszę.
      Trzymać na ogniu do zgęstnienia wówczas masę trochę ostudzić i wbić do niej jajka.
      Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
      Powierzchnię wyrówna i posmarować 2 łyżkami śmietany.
      Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.
      Resztę śmietany podawać osobno.

      Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Marta Pacia

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *