Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dorsza

Składniki:

  • 1 kg dorsza
  • 2 kg ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 ½ szklanki soku pomidorowego
  • 1 ½ oliwy z oliwek
  • szczypta rozmarynu
  • pęczek zielonej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Dorsza podzielić na kawałki, posolić i odstawić na 20 minut. Usunąć skórę i ości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić plastry. Połowę ziemniaków wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać zieloną pietruszką i rozmarynem i położyć dorsza. Rybę przykryć drugą warstwą ziemniaków i też posypać zieloną natką pietruszki i rozmarynem. Sok pomidorowy wymieszać z oliwą, dodać pieprz i sól do smaku, zgnieciony czosnek i polać ziemniaki. Zapiec w piekarniku o temperaturze 200 stopni C około 45 minut. Podawać z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *