Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ryżowa ze śliwkami

Składniki:
• ryż ugotowany 1,5 szklanki
• masło 1 łyżka
• żółtko surowe 1 sztuka
• cukier z naturalną wanilią 1 łyżka
• cukier cynamonowy 1 łyżka
• śliwki 7 sztuk

Sposób przyrządzenia:

Ryż można ugotować na mleku będzie lepszy smak zapiekanki.  Żółtko utrzeć z cukrem i dodać do ryżu razem z masłem. Wymieszać. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy ryż.  Na wierzchu układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek.  Posypujemy je cukrem z naturalną wanilią i cukrem cynamonowym.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180’C na 20 minut. Nakładamy lekko przestudzoną i możemy polać słodką śmietanką.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *