Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Składniki:


  • 1 duża puszka pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 20 dag ryżu,
  • szczypta mielonego szafranu, 1
  • kostka bulionowa (na 1/2 l wody),
  • 30 dag piersi z kurczaka,
  • 20 dag nasion pinii,
  • 5 dag rodzynków,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • sól, mielony kminek i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Pomidory odcedzić, zatrzymując przy tym sok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym zeszklić ją w jednej łyżce oleju, dodać ryż i szafran. Do soku z pomidorów dodać tyle wody aby uzyskać ok. 400 ml płynu, wymieszać z rozdrobnioną kostką bulionowa, Dodać do ryżu i moczyć ok. 20 minut. W tym czasie umyć i osuszyć filety z kurczaka. Pokroić w paski. Rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim mięso. Dodać nasiona pinii, rodzynki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie wszystko schłodzić. Pomidory grubo pokroić, oddzielając przy tym szypułki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wypełnić ryżem wymieszanym z pomidorami i mięsem. Posypać serem i piec przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *