Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ryżowa z karkówką

 

Składniki:

  • ¾ kg ryżu
  • 3/4 kg karkówki
  • ½ kg pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać na półmiekko po czym zalać go chłodną woda i odstawić.
    W między czasie karkówkę pokroić na plastry, które przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    Następnie obrane pieczarki pokroić na plasterki i poddusić po czym wymieszać z odcedzonym ryżem.
    W naczyniu żaroodpornym kłaść na przemian mięso oraz pieczarki z ryżem.
    Ostatnią warstwą powinno być mięso.
    Każdą warstwę oprószyć również solą oraz pieprzem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *