Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane ziemniaki w sosie z awokado

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • ½ słoiczka ostryg
  • 20 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 2 ½ dag czerwonego kawioru
  • 1łyżka oliwy
  • 5 dag rukoli
  • 1 awokado
  • ¼ szkl. śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Ziemianki ugotować na parze do prawie zupełniej miękkości po czym przekroić je na połówki, które ułożyć na wysmarowanej olejem blasze przecięciem do góry.
    Skropić je jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i zapiekać ok. 15 min.
    W między czasie obrane awokado pokroić w kostkę, dodać śmietanę, szczypior oraz sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą.
    Upieczone ziemniaki ułożyć na talerzu, udekorować plastrami łososia, rukolą, ostrygami oraz kawiorem.
    Całość polać sosem z awokado.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *