Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane ziemniaczane pucharki

Składniki:


  • 8 szt. dużych ziemniaków
  • 20 dkg żółtego sera
  • pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć środek. Przygotować nadzienie. Ser zetrzeć na tarce. Mięso drobno pokroić. Pozostawić część sera do posypania  resztę wymieszać z mięsem i surowymi jajkami, przyprawić. Ziemniaki posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem, wydrążone środki wypełnić farszem. Posypać serem, siemieniem lnianym i słonecznikiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni aż ziemniaki zmiękną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *