Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka z bakaliami Oli

Mocno aromatyczne, pyszne zapiekane jabłka z bakaliami. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, rodzynek, płatków owsianych.
 

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła 
 

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. 
    Następnie obrane orzechy posiekać.
    Wrzucić na suchą patelnie i uprażyć.
    Przełożyć je do miseczki.
    Dodać płatki owsiane, rodzynki, cynamon i kardamon.
    Dodać jeszcze masło oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałą masą wypełnić wydrążone jabłka.
    Ułożyć je w brytfannie.
    Przykryć ściętymi czubkami.
    Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *