Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka Justyny

Pięknie pachnące zapiekane jabłka Justyny. Idealny deser na mroźne dni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: jabłek, rodzynek, migdałów i masy marcepanowej. 
 

Składniki:

  • 2 jabłka 
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masy marcepanowej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki masła
 

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Następnie odciąć tzw. ”czubki” po czym delikatnie wydrążyć miąższ. 
    Uważając, aby nie uszkodzić skórki jabłka. 
    Skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 
    Natomiast do miski przełożyć masę marcepanową.
    Wrzucić do niej migdały, rodzynku, skórkę z cytryny oraz cynamon.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałym farszem wypełnić wydrążone jabłka. 
    Tak przygotowane jabłka wstawić do naczynia do zapiekania.
    Podlać je sokiem jabłkowym, wrzucając jeszcze kawałek masła.
    Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 30 minut.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *