Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane cukinie faszerowane

Składniki:

  • 1 czerstwa bułka
  • 4 średnie cukinie
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • mała puszka pomidorów
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 10 dag startego sera ementaler
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszkamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z bagietką i sałatą.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Smaroń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *