Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekana sola z panierowanymi brokułami

Składniki:
Brokuły panierowane:

  • brokuły mrożone(najlepiej Hortex)-pół opakowania
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 8 łyżek tartej bułki
  • olej
  • sól

Sola zapiekana:
Składniki:

  • 50 dkg filetów z soli
  • 2 szalotki
  • białe wino
  • śmietanka 30%
  • 2 dkg masła
  • 16 dkg sera żółtego najlepiej Chedar
  • sól, pieprz biały – najlepiej świeżo mielony


Sposób przyrządzenia:
Brokuły
Brokuły rozmrażamy i delikatnie odciskamy nadmiar wody. Każdą sztukę solimy i oprószamy mąką. Następnie każdy moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
Ryby i sos:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bardzo drobno pokrojoną szalotką. Na szalotkę układamy rybę, którą obficie kropimy winem oraz solimy i posypujemy pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową, stawiamy na gaz lub płytę grzewczej. Parzymy do momentu puszczenia soku. Wytworzony wywar zlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy po czym doprawiamy solą i białym pieprzem. Tuż przed podaniem do sosu dodajemy kawałek miękkiego masła. Takie danie podaję na płaskim talerzu – kładę na nim porcję ryby, którą polewam sosem i obficie posypuję startym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C Zapiekam, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika układam wokół ryby panierowane różyczki z brokuł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *