Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zacierkowa zupa

Zupa:

  • mleko 1 litr
  • ziemniaki 1/2 kg
  • sól do smaku

    Zacierki:

  • mąka 10 dag
  • jajko 1 sztuka
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki należy umyć, następnie obrać i pokroić w kostkę. Następnie
    wrzucić do garnka z niewielką ilością lekko osolonej wody i ugotować. Z
    mąki, jajka i soli należy przygotować zacierki poprzez zagniecenie
    składników na twarde ciasto i posiekanie ich nożem na małe kawałki.
    Zacierki należy ugotować na wodzie. Gdy ziemniaki ugotują się i będą
    miękkie należy zalać je gorącym mlekiem, dodać do nich zacierki i
    wszystko razem zagotować. Zupę należy doprawić do smaku solą i od razu
    podawać.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *