Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żabnica

Żabnica nazywana też nawęd lub diabłem morskim to drapieżna, głębinowa ryba morska. Zaliczana jest do rodziny żabnicowatych. Występuje na dużych głębokościach (do 1000 m) u wybrzeży Europy i północnego wybrzeża Afryki. Poławiana dla smacznego mięsa nadającego się do przyrządzania na wiele sposobów. Żabnica dorasta do 2 m długości i wagi 40 do 50 kg. Mięso żabnicy jest pożywne i delikatne w smaku przypomina raczej mięso drobiowe niż rybę. W handlu dostępna jest zazwyczaj w postaci filetów bo cała ryba wzbudza mieszane uczucia. Olbrzymi łeb, najeżona zębami paszcza, płaski, jak to u ryb dennych tułów… Mimo wysokich cen ryba ta znajduje nabywców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *