Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wyśmienite żeberka w glazurze z coca coli

Składniki:

    • 2 kg  żeberek wieprzowych
    • 6 szklanek coca coli
    • 1 szklanka keczupu
    • ½ szklanki octu winnego
    • ½ szklanki łagodnej musztardy
    • 2 łyżeczki oleju
    • 1 pokrojona w kostkę cebula
    • 1 posiekany drobno ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • szczypta pieprzu kajeńskiego


    Sposób przyrządzenia:
    W dużym garnku doprowadzić do wrzenia odpowiednią ilość osolonej wody, włożyć żeberka, gotować około 45 minut. Do emaliowanego lub wykonanego ze stali nierdzewnej wlać coca colę i gotować powoli aż zgęstnieje i uzyska konsystencję syropu, dodać pozostałe składniki z wyjątkiem musztardy, gotować powoli mieszając przez 30 minut na koniec dodając musztardę. Obgotowane żeberka ułożyć na blasze i dopiec w mocno nagrzanym piekarniku, gdy będą już „dochodzić” Posmarować przygotowanym sosem i piec jeszcze około 10 minut uważając aby się nie przypaliły. Tak przyrządzone żeberka znakomicie udają się też na grillu. Wyśmienicie smakują na gorąco jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *