Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wyborna wieprzowina? Najlepiej z certyfikatem!

Od ponad dwóch lat na sklepowych półkach można znaleźć wieprzowinę opatrzoną znakiem jakości Pork Quality System. Co sprawia, że jest ona coraz częściej wybierana przez konsumentów? Czym wyróżnia się certyfikowana wieprzowina?

Certyfikat jakości

Jeszcze do niedawna, będąc w sklepie, wybieraliśmy produkty według ich ceny, a niekoniecznie jakości. Jednak powoli dajemy się przekonać ekspertom żywieniowym – zrównoważona dieta, bogata w składniki pochodzące z zaufanych źródeł, to podstawa zdrowego trybu życia. Warto zatem szukać produktów wysokiej jakości – takich, jak certyfikowana wieprzowina. 
System PQS stworzony został przez Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jako odpowiedź na oczekiwania konsumentów. To z myślą o nich poszukiwano rozwiązania, które nie tylko zagwarantuje wyjątkowy smak mięsa, ale także da pewność jego pochodzenia i sposobu produkcji. 
 
 

Jak to możliwe?

Kluczem do sukcesu okazały się precyzyjnie określone standardy, stanowiące wytyczne dla wszystkich uczestników całego Systemu – tak hodowców, jak i zakładów mięsnych czy dystrybutorów. Przyjęte w Programie założenia gwarantują, że mięso produkowane jest z zachowaniem zasad dobrostanu zwierząt i poszanowaniem środowiska naturalnego. Wybierając produkty oznaczone certyfikatem PQS, konsument może nawet sprawdzić, skąd pochodzi dana partia mięsa – wszystkie informacje, potrzebne do identyfikacji producentów, znajdują się na etykiecie.
 
 

Skąd pewność?

Pork Quality System to nie tylko zbiór wytycznych dla hodowców i zakładów mięsnych. Zawiera też szczegółowo opracowany mechanizm dwustopniowych kontroli. Przeprowadzane są one zarówno przez samych producentów, jak i przez niezależną jednostkę certyfikującą, działającą z upoważnienia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To właśnie stały monitoring jest jednym z elementów gwarantujących, że finalny produkt spełnia przyjęte w Systemie parametry – pochodzi z regularnie badanych stad, w których zwierzęta są właściwie traktowane (a zatem z zachowaniem zasad dobrostanu), ma określone parametry (takie jak np. zawartość tłuszczu) czy pakowany jest w bezpieczny, zapewniający trwałość sposób.
 
 

Fakty zamiast stereotypów

Inicjatorzy Systemu zdają sobie sprawę z krzywdzących stereotypów na temat wieprzowiny, która przez wielu wciąż jest niesłusznie uważana za tłuste i niezdrowe mięso. Dlatego też prowadzą ogólnopolską kampanię informacyjną o zaletach certyfikacji i cechach wieprzowiny PQS. Hasło „PQS – Znak wyśmienitej wieprzowiny” i towarzyszące mu informacje m.in. o ponadstandardowych wymaganiach stawianych przed producentami, mają szansę dotrzeć do wszystkich – pojawiają się bowiem zarówno w mediach, jak i sklepach. Prowadzone są też szkolenia, a nawet konkursy dla konsumentów. Aby wyrobić sobie własne zdanie, warto też zapoznać się ze stroną www.wieprzowinapqs.pl, gdzie w prosty sposób opisano zalety całego Systemu. Znajdują się tam także porady ekspertów żywieniowych i mistrzów kulinarnych oraz – co oczywiste – propozycje przepisów, które pozwolą w pełni wykorzystać walory certyfikowanej wieprzowiny.
 
 

Bogactwo smaku

Wieprzowinę z certyfikatem jakości PQS łatwo odróżnić – mięso ma ładną, różowo-czerwoną barwę, jest kruche i soczyste, a przy tym o niskiej zawartości tłuszczu. Podczas przyrządzania nie traci swojej objętości, kusi natomiast niezwykle bogatym aromatem. Gwarancja jakości sprawia, że wybierając wieprzowinę PQS, masz pewność, że danie, które podasz na stół, zawsze będzie tak samo wyborne.
 

Świadomy wybór

Produkty z certyfikatem PQS udowadniają, że wieprzowina może być smaczna, krucha i soczysta, a do tego z niską zawartością tłuszczu. Aby się o tym przekonać, wystarczy podczas następnej wizyty w sklepie sięgnąć po produkty opatrzone charakterystycznym, błękitnym znakiem PQS.

Warto wiedzieć

PRODUKT PREMIUM 
Wieprzowina PQS to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, a przy tym kruche i soczyste, dzięki czemu ma wiele kulinarnych zastosowań.
 
KOMPLEKSOWE PODEJŚCIE
Program obejmuje wszystkie etapy produkcji wieprzowiny – od hodowli starannie dobranych ras świń, przez poddawane regularnym kontrolom zakłady produkcyjne, aż po dystrybucję specjalnie oznakowanych porcji na sklepowe półki.
 
GWARANCJA JAKOŚCI
Jakość produktów PQS jest stale monitorowana – zarówno w ramach Systemu, jak i przez niezależną jednostkę certyfikacyjną.
 
W ZGODZIE ZE ŚRODOWISKIEM 
Na wszystkich etapach produkcji przestrzegane są zasady gwarantujące zachowanie dobrostanu zwierząt.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *