Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wszechobecna chemia……

Kiedyś żywność konserwowano w sposób naturalny. Dym, pasteryzacja, naturalne kwasy. Dzisiaj wszędzie wciska się nauka, a raczej jej zdobycze. Konserwanty, barwniki, zagęszczacze. Nie wszystkie z tych preparatów są obojętne dla naszego zdrowia. Warto zapamiętać te szkodliwe. Od 1989 roku ustawodawca nałożył na producentów żywności obowiązek informowania o dodatkach w niej zawartych.
Zapamiętaj więc……

Barwniki:
E-100 – kurkumia, nieszkodliwy, żółty barwnik roślinny, dodawana do koncentratów i przypraw.
E-101 – ryboflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik dodawany do deserów i wypieków.
E-102 – tartrazyna, cytrynowożółty barwnik dodawany do napojów w proszku, do produkcji esencji owocowych, sztucznego miodu, musztardy.
E-104 – żółcień chinolinowa, nieszkodliwy barwnik dodawany do karmelków, kisieli i nadzienia cukierniczego.
E-105 – laktoflawina, nieszkodliwy, żółto-pomarańczowy barwnik, dodawany do deserów i wypieków.
E-110 – żółcień pomarańczowa, dodawana do marmolady, musztardy, żeli, napojów oraz gumy do żucia.
E-120 – karmin, czerwony barwnik do barwienia żywności i preparatów farmaceutycznych.
E-122 – azorubia, czerwony barwnik dodawany do budyniów, lodów, polewy cukierniczej.
E-123 – amarant, czerwony barwnik o bardzo szerokim zastosowaniu.
E-124 – czerwień koszenilowa, czerwony barwnik używany do barwienia ryb, w tym namiastek łososia, cukierków pudrowych oraz do znakowanie mięsa po uboju.
E-127 – erytrozyna, barwnik koloru bordo, dodawany do napojów, parówek, wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych.
E-128 – czerwień 2G.
E-129 – czerwień Allura AC.
E-131 – błękit patentowy, niebieski barwnik stosowany wyłącznie w kosmetykach.
E-132 – indygotyna, niebieski barwnik, którym barwi się drażetki cukiernicze.
E-133 – błękit brylantowy stosowany w produktach spożywczych i lekarstwach.
E-140 – chlorofile i chlorofiliny, nieszkodliwe zielone barwniki roślinne.
E-141 – miedziowe kompleksy chlorofili, nieszkodliwe, używane do wzmacniania barwy groszku konserwowego.
E-142 – zieleń brylantowa, zielononiebieski barwnik do barwienia słodyczy.
E-150a – karmel, nieszkodliwy, napojom nadaje barwę brunatną, podstawowy barwnik coca-coli, jest w każdym słodkim cieście, w kawie Inka.
E-150b – karmel siarczynowy..
E-150d – karmel siarczynowo-amoniakalny.
E-151 – czerń brylantowa, czarny barwnik używany do tanich odmian kawioru, słodyczy, żelków.
E-153 – węgiel drzewny medyczny – do produkcji słodyczy i wypieków.
E-160a – prowitamina A używana w słodyczach, margarynach i innych produktach zawierających tłuszcz.
E-160b – biksyna, żółty barwnik pochodzenia roślinnego,dodawany do olejów roślinnych i żółtych serów.
E-160c – kapsantyna, ekstrakt czerwonej papryki.
E-160d – likopen, ekstrakt pomidora.
E-160e – karotenoid o pogłębionej czerwonej barwie.
E-160f – ester etylowy kwasu karotenowego.
E-161b – luteina, naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik do ciast i słodyczy.
E-161g – kantaksantyna – do dekoracji do ciast i owoców kandyzowanych.
E-162 – betanina, barwnik bordo do sosów, namiastek mięsa, przetworów owocowych, gumy do żucia.
E-163 – antocyjany, naturalny barwnik winogron oraz wielu jagód, stosowany do poprawy, napojów, przetworów owocowych.
E-170 – węglany wapnia, kreda.
E-171 – dwutlenek tytanu używany do słodyczy, gumy do żucia, do polewy do drażetek i pierników.
E-172 – tlenki i wodorotlenki żelaza – w brunatnych osłonkach kiełbas.
E-173 – pył aluminiowy – w srebrnych kuleczkach do dekoracji tortów i mazurków.
E-174 – srebro – do wyrobów cukierniczych.
E-175 – złoto (okruszki prawdziwego złota).
E-180 – pigment rubinowy – w woskowej osłonce serów
E-181 – tanina, substancja klarująca i środek filtracyjny.
E-150c – karmel amoniakalny, zakazany do żywności

Konserwanty:
E-200 – kwas sorbowy, nieszkodliwy, dodawany do serów, margaryny, przecierów.
E-201 – sorbinian sodu, nieszkodliwy, dodawany do serów, musztardy, margaryny.
E-202 – sorbinian potasu, nieszkodliwy, w serach, margarynach, przecierach.
E-203 – sorbinian wapnia, nieszkodliwy, w serach, musztardach, przecierach.
E-228 – priosiarczyn potasu – w cukrze skrobiowym, w mączce ziemniaczanej.
E-236 – kwas mrówkowy, nieszkodliwy, dodatek do wędzonych ryb.
E-237 – mrówczan sodu, nieszkodliwy.
E-238 – mrówczan wapnia, nieszkodliwy.
E-260 – kwas octowy, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.
E-261 – octan potasu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.
E-262 – dwuoctan sodu, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.
E-263 – octan wapnia, nieszkodliwy, dodatek do marynat, śledzi, grzybów, sałatek.
E-270 – kwas mlekowy, nieszkodliwy, powstaje przy produkcji wędlin typu salami.
E-280 – kwas propionowy, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów ciastkarskich.
E-281 – sól sodowa kwasu propionowego, nieszkodliwy, dodatek do chleba i wyrobów ciastkarskich.
E-282 – sól wapniowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.
E-283 – sól potasowa kwasu propionowego, nieszkodliwy.
E-284 – kwas borowy.
E-285 – tetraboran sodu.
E-290 – dwutlenek węgla, nieszkodliwy, dodatek do wód mineralnych.
E-621 – glutaminian sodu, dodawany do koncentratów mięsnych, wędlin, sypkich przypraw.
E-210 – kwas benzoesowy, rakotwórczy, dodatek do napojów gazowanych, majonezów, konserw owocowych i warzywnych.
E-211 – benzoesan sodu, rakotwórczy.
E-212 – benzoesan potasu, rakotwórczy.
E-213 – benzoesan wapnia, rakotwórczy.
E-214 – benzoesan etylu i pochodne, rakotwórczy.
E-215 – benzoesan estru etylowego i pochodne, rakotwórczy.
E-216 – benzoesan propylu i pochodne, rakotwórczy.
E-217 – benzoesan estru propylu i pochodne, rakotwórczy.
E-218 – benzoesan metylu i pochodne, rakotwórczy.
E-219 – benzoesan estru metylu i pochodne, rakotwórczy.
E-220 – dwutlenek siarki – niszczy witaminę B12, obecny w sokach owocowych, koncentratach, w winie, piwie, suszonych owocach.
E-221 – siarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
E-222 – dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit.
E-223 – meta-dwusiarczan sodu, zakłóca czynności jelit, w mączce budyniowej.
E-224 – meta-dwusiarczan potasu, zakłóca czynności jelit, w syropie skrobiowym.
E-226 – siarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.
E-227 – dwusiarczan wapnia, zakłóca czynności jelit.

E-230 -1,2-difenyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
E-231 – ortofenylofenol, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.
E-232 -2,4-thiaxolyl, szkodliwy dla skóry, dodawany do owoców cytrusowych.

E-239 – heksamina, rakotwórczy.
E-249 – azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin.
E-250 – azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych.
E-251 -azotan sodu, szkodzi przy nadciśnieniu
E-251 – azotan potasu, szkodzi przy nadciśnieniu, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych.

Antyutleniacze
E-300 – witamina C, kwas askorbinowy, nieszkodliwy.
E-301 – sól sodowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.
E-302 – sól wapniowa kwasu askorbinowego, nieszkodliwy.
E-304 – kwas palmitynowy, nieszkodliwy.
E-306 – witamina E, nieszkodliwy.
E-307 – witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
E-308 – witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
E-309 – witamina E jako produkt syntezy, nieszkodliwy.
E-322 – lecytyna, nieszkodliwy.
E-325 – sól sodowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
E-326 – sól potasowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
E-327 – sol wapniowa kwasu mlekowego, nieszkodliwy.
E-330 – kwas cytrynowy, nieszkodliwy.
E-331 – sól sodowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
E-332 – sól potasowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
E-333 – sól wapniowa kwasu cytrynowego, nieszkodliwy.
E-335 – sól sodowa kwasu winowego, nieszkodliwy.
E-336 – sól potasowa kwasu winowego, nieszkodliwy.
E-337 – sól wapniowa kwasu winowego, nieszkodliwy.

E-310 – glusan propylowy, powoduje wysypki
E-311 – glusan octylowy, powoduje wysypki
E-312 – glusan dodecylowy, powoduje wysypki
E-320 – butylohydroxyaminol-BHA, podnosi poziom cholesterolu, zabroniony.
E-321 – butylohydroxytolumen-BHT, podnosi poziom cholesterolu, rakotwórczy, Zabroniony.
E-338 – kwas ortofosforowy, zakłóca trawienie.
E-339 – sól sodowa kwasu ortofosforowego, zakłóca trawienie.
E-340 – sól potasowa kwasu ortofosforowego, zakłóca trawienie.
E-341 – sól wapniowa kwasu ortofosforowego, zakłóca trawienie.

Zagęszczacze:
E-400 – kwas alginowy, nieszkodliwy, dodatek do lodów, śmietany UHT.
E-401 – alginian sodowy, nieszkodliwy.
E-402 – alginian potasowy, nieszkodliwy, stosowany do śmietan.

E-404 – alginian wapniowy, nieszkodliwy, w lodach, śmietankach UHT.
E-405 – alginian propylenowo-glikolowy, nieszkodliwy, w sosach do sałaty typu dresing, w majonezach o obniżonej zawartości tłuszczu.
E-406 – agar, nieszkodliwy, w galaretkach niskosłodzonych, lodach, przetworach rybnych, konserwach mięsnych.

E-410 – mączka chleba świętojańskiego, w lodach, sosach sałatkowych, deserach, napojach mlecznych.
E-412 – guma guar, nieszkodliwa, w zupach w puszce, majonezach, sałatkach, lodach.
E-413 – tragakanta, w pastach spożywczych.
E-414 – guma arabska, w napojach bezalkoholowych.
E-415 – guma ksantanowa, oznakowana też jak E-410, -412, -413, -414.
E-420 – orbitol, nieszkodliwy, w słodyczach dla diabetyków, gumach do żucia, lodach, ciastach gotowych, owocach kandyzowanych.
E-421 – mannitol, środek słodzący.
E-422 – gliceryna, w wyrobach cukierniczych.
E-432 -ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego, stosowany do modyfikacji tłuszczów pochodzenia roślinnego.
E-440 – pektyny, nieszkodliwe, stosowane w przetworach owocowych.
E-441 – żelatyna.
E-464 – hydroksypropylometyloceluloza, składnik mieszanek odchudzających i gum do żucia.
E-450 – dwufosforany, zakłóca trawienie i gospodarkę wapnia, składnik serków topionych.
E-460 – celuloza, zakłóca trawienie, składnik preparatów odchudzających.
E-461 – metyloceluloza, zakłóca trawienie, w importowanych potrawach z jarzyn i mięsa wołowego.
E-463 – hydroksypropyloceluloza, zakłóca trawienie.

E-465 – etylometylceluloza, zakłóca trawienie.
E-466 – karboksymetyloceluloza, zakłóca trawienie, dodatek do wypieków, zup w puszkach, serków topionych, zamrożonych paluszków rybnych, lodów.
E-477 – ester propylenowo-glikolowy, zakłóca trawienie.
E-403 – alginian amonowy, niedozwolony w Polsce.
E-407 – karagen, zakłóca trawienie, stosowany w deserach, w serach topionych, w galaretkach w proszku, dżemach, deserach mlecznch typu pudding.

6 comments for “Wszechobecna chemia……

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *