Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wstążki z krewetkami i szparagami

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g makaronu wstążki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cukru
  • 4 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 400 ml bulionu rybnego
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 250 g ugotowanych krewetek
  • 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie pokroić szparagi na mniejsze kawałki, które wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Oprószyć je cukrem i smażyć ok. 1 min. wówczas dodać posiekane szalotki, czosnek, sok z cytryny, bulion oraz śmietankę.
    Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu przez chwilę po czym dodać krewetki, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.
    Doprawić do smaku solą oraz czerwonym pieprzem.
    Miękki makaron odcedzić, ułożyć na talerzach i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *