Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wstążki z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 200 g wstążek
  • 40 g czerwonej soczewicy
  • 100 ml bulionu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 g mielonego mięsa
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów ( bez skórki)
  • 50 g kukurydzy
  • kilka kropel tabasco
  • oregano
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makron ugotować w osolonej wodzie.
    W między czasie czerwoną soczewicę zalać bulionem i gotować ok. 5 min
    Czosnek oraz szalotkę posiekać i przez chwilę dusić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać mielone mięso i cały czas mieszając trzymać na ogniu aż mięso nabierze brązowej barwy wtedy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie dodać do mięsa pokrojone w kostkę pomidory razem z częścią soku oraz kukurydze.
    Całość wymieszać i pozostawić na ogniu do odparowania części płynu.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem a na koniec dodać oregano i soczewicę, ponownie wymieszać.
    Makaron odcedzić i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *