Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wstążki w grzybowym sosie

Składniki:

  • 500 g szerokich wstążek
  • 11 łyżek oliwy
  • 2 piersi bażanta
  • 300 g kurek
  • 300 g borowików
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 40 ml brandy
  • 300 g śmietany
  • 100 g puszystego twarożku
  • trybula
  • kawałek startego oscypka
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy, wówczas wrzucić posiekaną cebule oraz czosnek i poddusić po czym dodać świeże zioła oraz obrane grzyby, zależnie od wielkości pokrojone.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2-3 min.
    Następnie wlać brandy oraz śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pozostawić na ogniu kolejne 5 min.
    W między czasie ugotować makron w osolonej wodzie al dente.
    Piersi oprószyć solą oraz pieprzem i ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwą skórą do góry, smażyć ok. 1 min po czym odwrócić i smażyć ok. 2-3 min.
    Na koniec makaron odcedzić, ułożyć na talerzach, rozłożyć bażanta pokrojonego w paski, polać sosem i udekorować startym serem oraz trybulą.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *