Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z sosem ostrygowym

Składniki:

  • 225 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczka chińskiego wina
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki sosu hoisin
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki maki kukurydzianej

Sos;

  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm laski imbiru
  • 8 młodych kolb kukurydzy
  • ½ zielonej papryki
  • 25 g kiełków bambusa

Sposób wykonania:
Do miseczki wlać sos sojowy,  olej sezamowy, ryżowy wino, sos hoisin.
Dodać jeszcze cukier, posiekany czosnek oraz mąkę kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać i powstałą marynatą zalać mięso pokrojone w kostkę.
Odstawić na 1 godzinę.
W między czasie do miseczki wlać sos sojowy, cukier, mąkę kukurydziana, wodę, sos ostrygowy, wymieszać.
Natomiast mięso razem z marynatą wrzucić do woka z rozgrzanym olejem, smażyć 3 minuty po czym dodać posiekany czosnek, imbir, kukurydzę, kiełki bambusa oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
Całość dokładnie wymieszać i wlać sos ostrygowy.
Doprowadzić  do wrzenia i gotować ostanie 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *