Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z makaronem i grzybami

Składniki:


  • 70 dkg wołowiny  (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
  • ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *