Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z kurkami

Składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości,
  • 2 dag mąki,
  • 10 dag cebuli,
  • 25 dag kurek,
  • 10 dag słoniny,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz i sproszkowana słodka papryka

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i niewielką ilością mąki. Zrumienić na silnie rozgrzanej oliwie. Skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebulę i kurki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę i kurki. Podsmażyć i dusić kilka minut. Następnie dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *