Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w sosie z kaparami

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy
  • 2/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki  kaparów
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka  skórki z cytryny

Sposób wykonania:
Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie, wlać wino, przykryć i dusić  mięso 25 minut, kilka razy obracając. Wyjąć, owinąć  folią, odłożyć. Ocet, kapary i skórkę  cytrynową dodać do sosu, przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mięso odwinąć, pokroić, ułożyć  na talerzach, polać  sosem i posypać  szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *