Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w kwaśnym sosie

Składniki:

  • ½ kg polędwicy wołowej
  • 1/8 litra oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 żółtko
  • 1 mały naturalny jogurt
  • kilka kropili sosu worcester
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka gałązek natki zielonej pietruszki, szczypiorku i bazylii
  • ¼ litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 3 łyżki oleju

    Sposób przyrządzenia:

    Żółtko rozmącić z musztardą, dodać po kilka kropli oleju, aż powstanie gęsty majonez, wlać jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem worcester. Zieleninę posiekać, dodać do sosu, ucierać przez kilka minut. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć, podlać bulionem, dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Mięso wyjąć, pokroić w grube plastry, podawać polane sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *