Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po żydowsku

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego pieczeniowego
  • kilka śliwek suszonych
  • kilkanaście rodzynek
  • cebula
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, obrać z błon osączyć. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę i obsmażyć na nim mięso. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Śliwki i rodzynki umyć i osączyć, dodać do mięsa, wylać na tyle wody, żeby pokryła potrawę. Dusić na małym ogniu, bez przykrycia przez około 30 minut. Dodać do mięsa cebulę, miód, cynamon, przyprawić solą i pieprzem, Dusić jeszcze przez około 30 minut. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę i na kilka minut przed końcem duszenia dodać do mięsa aby zagęścić sos.

1 comment for “Wołowina po żydowsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *