Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po meksykańsku

Składniki:

  • 80 dag wołowiny gulaszowej
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pikantna czerwona papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
  • 2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasoli
  • 1 puszka (425 ml) kukurydzy
  • 1 pęczek bazylii

Sposób przyrządzenia:
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś w plasterki. Pikantną papryczkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie zdjąć podsmażony czosnek i cebulę i na tym samym oleju podsmażyć porcjami wołowinę. Następnie dodać czosnek, cebulę i pikantną papryczkę, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką w proszku. Oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać mięso szklanką wody, dodać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Fasolkę i kukurydzę osączyć, dodać do mięsa, krótko podgrzać. Danie jeszcze raz przyprawić i posypać drobno posiekaną bazylią. Przełożyć do podgrzanej miski.
Podawać razem z ugotowanym na sypko ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *