Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina na ostro

Składniki:

  • 800 g wołowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać mięso pokrojone w paseczki.
    Całość podsmażyć i zalać winem, dodać jeszcze posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    W połowie duszenia dodać pastę pomidorową.
    Gdyby mięso przywierało do dna w trakcie można podlewać odrobiną wody.
    Na koniec doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *