Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina gotowana na parze

Składniki:

  • 2 kg udźca wołowego
  • 200 g słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 szkl. półwytrawnego wina
  • ½ szkl. 3 % octu
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny, wówczas wstawić o lodówki na 12 godzin.
    Po tym czasie posiekać warzywa i włożyć je razem z mięsem do rondla.
    Wrzucić kawałek masła oraz skórkę z cytryny i polać winem, octem oraz odrobiną wody.
    Rondel przykryć i wstawić do większego garnka z gotującą się wodą i tak ugotować do miękkości.
    Na sam koniec mięso wyjąć a sos podprawić mąką.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Natalia Konieczna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *