Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Włoski sos pomidorowy

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki rozgniecionego w prasce czosnku
  • ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć zdrewniałe części, drobno posiekać.  W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory, sól, cukier i wino, dusić mieszając 30 minut, dodać bazylię i pozostawić jeszcze na ogniu przez 2 minuty. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce.Idelanie nadaje się do pizzy.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *