Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśnie w ryżowym deserze

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczyptą soli
  • 2 szkl. wydrylowanych wiśni w cukrowej zalewie
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 goździki roztarte
  • 1 szk. kwaś Ne śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • śmietanka
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Do ryżu dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę oraz wiśnie odsączone z zalewy.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wierzch wyrównać posypać zmiażdżonymi goździkami oraz cukrem.
    Można również udekorować wiśniami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 30 minut.
    Przed podaniem polać śmietanką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *